Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ελάτε ας παλεύουμε εντάμαν!

Στον απόηχο του Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία και με τη Super League ποδοσφαίρου σε πλήρη εξέλιξη και να μονοπωλεί -ως συνήθως- το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των ανδρών κάθε ηλικίας, εμείς αναζητήσαμε έναν αθλητικό χώρο διαφορετικό, μακριά από τα φώτα, όμως με καθόλου λιγότερες διακρίσεις για τη χώρα μας.
Βρεθήκαμε λοιπόν στην αίθουσα πάλης του Συλλόγου «Ο Πολυνείκης» στο Μοσχάτο, όπου έκαναν την καθιερωμένη τους προπόνηση γύρω στα 30 παιδιά. Παίδες, έφηβοι, άνδρες... στην κατηγορία, αλλά σχεδόν όλα ...Ποντιόπουλα στην καταγωγή. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμά τους, συζητήσαμε με τον προπονητή τους Χαράλαμπο Χαφουσίδη, προβληματιστήκαμε.
Παρόλο που για ολόκληρο τον κόσμο οι ρίζες αυτού του θρυλικού αθλήματος ανάγονται ακριβώς στην Αρχαία Ελλάδα (η πάλη αποτελούσε μέρος ή για την ακρίβεια ήταν ο τελευταίος και αποφασιστικός αγώνας του «πένταθλου», καθιερωμένου από τον Ιάσονα), δυστυχώς στη σύγχρονη Ελλάδα η πάλη δεν χρήζει ανάλογης τιμής και δεν ανήκει στα δημοφιλή αθλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε πως στη χώρα μας ασχολούνται και σημειώνουν επιτυχίες σε αυτό το άθλημα συγκεκριμένα Έλληνες ποντιακής καταγωγής (Γιώργος Χατζηιωαννίδης, Μπάμπης Χολίδης, Λάζαρος και Νικόλαος Λοϊζίδης, κ.ά.), συχνά προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου το κύρος της πάλης είναι προφανώς υψηλότερο, αλλά και οι ποντιακές οικογένειες στα πλαίσια του αγώνα τους να διατηρήσουν τον ελληνικό τους πολιτισμό και τα έθιμα οδηγούσαν τα παιδιά τους σε ενασχόληση με πατροπαράδοτα αθλήματα. Είναι γνωστό πως στην αλησμόνητη πατρίδα μας, τον Εύξεινο Πόντο, στα περίφημα πανοΰρια των παρχαριών διοργανώνονταν αγωνίσματα συγκεκριμένα της πάλης και οι νικητές τους τιμούνταν και σέβονταν ιδιαίτερα.


«Για μένα, που γεννήθηκα στο Σουχούμ' σε ποντιακή οικογένεια και ύστερα μετακόμισα στο Κρασνοντάρ, όπου ζούσε ο θείος μου και σπουδαίος προπονητής πάλης αείμνηστος Λάζαρος Κέσοφ, με πολλά Ελληνόπουλα-αθλητές του, το να ασχοληθώ στενά με την πάλη ήταν φυσικό και παράλληλα τιμητικό»- μας λέει ο κ. Χαφουσίδης, πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδας ο ίδιος, με συμμετοχές και διακρίσεις σε μεσογειακούς, βαλκανικούς και ευρωπαϊκούς αγώνες.
«Τα τελευταία 10 χρόνια έχω αφοσιωθεί στην προπόνηση παιδιών και εφήβων, προερχόμενων κυρίως από ποντιακές οικογένειες. Εκτός από την αγάπη μου προς την πάλη και την έντονη χαρά μου να βλέπω Πόντιους να συνεχίζουν να δοξάζουν τη χώρα μας, ειδικά η επιθυμία μου να μαζευτούν οι νέοι αυτοί από πάρκα και δρόμους και να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον της άθλησης και της αγωνιστικότητας, με ώθησαν να ασχοληθώ με ένα τόσο δύσκολο και υπεύθυνο έργο,» -εξομολογείται ο 35άχρονος προπονητής, ο οποίος κάνει μάλλον κάτι παραπάνω από τους μερικούς πολιτικούς και τα στελέχη του οργανωμένου ποντιακού χώρου για την ένταξη και αξιοποίηση των νεοπροσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καλούς ταλαντούχους παλαιστές και, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια έχει καταφέρει σημαντικές διακρίσεις εντός και εκτός της Ελλάδας. Όμως στο δρόμο προς υψηλότερες επιτυχίες, όπως είναι τα ολυμπιακά μετάλλια, απαιτούνται περισσότερα μέσα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν να περιμένουν από το κράτος που στηρίζει τα πιο «εμπορικά» αθλήματα.
«Εμείς, εγώ και άλλοι σπουδαίοι Πόντιοι παλαιστές που έχουν δοξάσει την Ελλάδα σε δεκάδες ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, γνωρίζαμε αυτήν την πραγματικότητα, όμως δεν μπορούμε και δεν θα το θέλαμε να παρατήσουμε αυτό το θρυλικό και, μπορούμε να πούμε, παραδοσιακό άθλημα των Ποντίων», - επιμένει ο Χαράλαμπος Χαφουσίδης. Γνωρίζει καλά, πεχληβάνος σημαίνει «παλαιστής» στα ποντιακά και η λέξη αυτή ανέκαθεν και μέχρι σήμερα στη διάλεκτό μας αποτελεί συνώνυμο «δυνατού, τολμηρού ανθρώπου», ενώ ο λαϊκός δημιουργός τον τιμά ιδιαίτερα, στο επικό-δημοτικό τραγούδι «Αητέντς' επαραπέτανεν», που τραγούδησε και ο επίσης Πόντιος μεγάλος τραγουδιστής μας Στέλιος Καζαντζίδης:
Σ' σην θάλασσαν κολυμπετής, Σ' ομάλια πεχληβάνος,
Σ' σο πόλεμον τραντέλλενας, Του Πόντου παλληκάρι!

Με γνώμονα τον πατριωτισμό των αναγνωστών μας, την ευαισθησία για τη σωστή και υγιή ανατροφή της ποντιακής νεολαίας, αλλά και την έγνοια μας να στηρίζουμε αξιόλογες προσπάθειες των συμπατριωτών μας, αποφασίσαμε να αναδείξουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι παλαιστές μας στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012. Με βάση τις μέχρι στιγμής διακρίσεις τους, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, έχουν την ικανότητα να διεκδικήσουν θέση στην εξάδα -αν όχι σε βάθρο- τουλάχιστον πέντε αθλητές του συλλόγου. Στηρίξτε τους λοιπόν.


Οι επιδόσεις των αθλητών τα έτη 2006-2009
Τα έτη 2006 και 2007 στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων και Ανδρών η ομάδα ανήλθε πανελλαδικά 2η και 4η αντίστοιχα στη συγκομιδή μεταλλίων. Αναλυτικά, το 2006 πρωταθλητές Ελλάδας αναδείχθηκαν οι Βίκτωρ Αλιόσετσκιν, Ολέγκ Μοτσάλιν και Ανδρέας Τριανταφυλλίδης. Αυτή η επιτυχία των 3 χρυσών μεταλλίων επαναλήφθηκε και το 2007, με τους Βίκτωρ Αλιόσετσκιν, Ανδρέα Τριανταφυλλίδη και Γιώργο Καφούρο. Στην κατηγορία «Ανδρών» το 2007 2ος πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο ίδιος ο Χαράλαμπος Χαφουσίδης, 3ος ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης και 5οι οι Ολέγκ Μοτσάλιν και Βίκτωρ Αλιόσετσκιν.
Με τις σημαντικές αυτές νίκες οι αθλητές μας κατάφεραν τη συμμετοχή αλλά και τη διάκρισή τους και εκτός Ελλάδας, με τον Ολέγκ Μοτσάλιν να γίνεται 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Γκουαντεμάλα, 2006), τον Βίκτωρ Αλιόσετσκιν 3ος στο Πρωτάθλημα Ευρώπης (Σερβία, 2007), τον Κώστα Αλιόσετσκιν 3ος στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων (Σλοβακία, 2008) και τον Γιώργο Σαββουλίδη 1ος στο Διεθνές Τουρνουά Παίδων (Πολωνία, 2008).
Ήδη το 2009 μάς έφερε νέες επιτυχίες, με τον Γιώργο Σαββουλίδη να παίρνει χρυσά μετάλλια στο Διεθνές Τουρνουά Παίδων στη Λευκορωσία και στη Βουλγαρία (22.5.2009), όπου μάλιστα αναδείχθηκε καλύτερος αθλητής της διοργάνωσης, και τους Καφούρο Γιώργο, Αλιόσετσκιν Κωνσταντίνο και Μοτσάλιν Αναστάσιο να παίρνουν την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Βόλο (10/5/2009). Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η κρίσιμη περίοδος προετοιμασίας με στόχο το 2012, που υποχρεωτικά απαιτεί τη συμμετοχή και διάκριση των αθλητών μας στους πανελλήνιους, πανευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους αγώνες και τουρνουά.

Εφημερίδα "Ποντιακή γνώμη" - Για συνδρομές: Φιλελλήνων 14 - 105 57 Σύνταγμα, Αθήνα - Τηλ. 210 3316036, Φαξ: 210 3250421 - Ε-mail: gnomi@infognomon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου